FESTÉSZET

Frank Adélnak több művészeti bemutatkozása volt Londonban, Párizsban, Moszkvában, Budapesten, és szülővárosában, Pécsen.  2008 júniusában az Aulich Art Galériában, 2010 szeptemberében a Nádor Galériában, 2014-ben a Nick Art & Gallery-ben és 2021-ben a tervező kollekciója mellett a festményei is bemutatásra kerültek.

A festészetet és a design-t egyenrangúként kezeli, nem távoli művészeti ágként egy szigorú hierarchiában, ezért ruhakollekciói gyakran festményeivel, installációival egybekötött kiállításként jeleníti meg.

Londonban a Magyar Nagykövetségen, Belgraviában mutatkozott be, Párizsban egy extravagáns olaj-textil-felfújható guminő-papír-fém szoborinstallációt mutatott be „Modern Venus I.” címmel a kollekció mellett.

Festményein a női szépség terméket testesít meg, ahol a nő a termék eljuttatására predesztinált célállomás, utalva az új esztétikai forradalomra és az iparosított plasztikai beavatkozások eredményére.

Izgalmas, kortörténeti inspirációjú ruháiról készült festményein sajátos gyűrt varrás applikáció technikát alkalmaz, így hozva létre egyedi 3D hatású képeket. A gyakran ékszerrel is kiegészített ikerprodukciói egy ruhát és az arról készült festményt foglalják magukban.

Az elsőként ezt a technikát felvonultató művek a „Szép éhező” sorozat részei, ami a női szépségideál gazdasági érdekek által manipulált eltorzulására utal egy olyan korban, amikor a kiteljesedett, pozitívan megélt és megélendő nőiség helyett modellek halnak meg a kifutón, és nők százezrei vállalnak szenvedéssel járó, felesleges plasztikai beavatkozásokat.

 

Szép Éhező I.

130/90cm

Szép Éhező II.

120/80cm

Szép Éhező III.

130/90cm

Szép Éhező IV.

140/90cm

Szép éhező V.

100/70cm

Szép éhező VI.

100/70cm

A trapéz- Miss P. iszonyúan élvezi a Brexitet

160/60cm

A híd- Miss P. nagyszerűen érzi magát

60/60cm

Modern Vénusz II avagy Miss P. örömteli módon leleplezi a meztelen igazságot

150/120cm

Irónia és humor a Miss P. sorozatban

A Modern Vénusz II. című festmény 2022-ben átnevezésre került. A festményen egy plasztikai műtéten éppen áteső, felnyitott hassal, mégis boldogan, szinte aléltan pihenő nő látható orvosi zöld lepellel félig eltakarva.

A fotón a Magyar Állami Operaház balerinája performanszot ad elő a budapesti Aulich Art Galériában.

Fenéknagyobbítás, mellplasztika, zsírleszívás- a kereskedelmi haszonszerzés céltáblája a modern nő, és a tökéletesség illúziója örvényként húzza le.

modern vénusz 2

Az Istennel való sakkozás kockázata

Transzvesztita díva a kifutón

Ruha-Festmény Parafrázis

40/80cm

Modern Vénusz

 

Modern Vénusz III.

120/200cm

Hullámzó vágy

 

A 3 festményből álló Flags (Zászlók) sorozatban az adott országot legeklatánsabban kifejező nők arcképeit egyedi technikájával ábrázolja.

Továbbá önportréinak koncepciói két témát takarnak: az egyik a Geisha Warrior, amely parabolikus megnyilatkozása a nőies és férfias tulajdonságoknak, a másik a Geisha Bride, amely a piedesztálra emelt nőiesség látens paradoxonja.

Zászlók I.

100/70cm

Zászlók II.

100/70cm

Önarckép Geishabride

150/100cm

Önarckép II.

80/60cm

Mary Bride színre lép

100/70cm

Mary Bride II.

120/80cm

Jóleső Nyugalom I.

100/70cm

Jóleső Nyugalom II.

100/70cm

Jóleső Nyugalom III.

100/70cm

Ölelés I.

100/70cm

Ölelés II.

2x 50/70cm

Ölelés III.

100/70cm

Ölelés IV.

4x 100/70cm

Rövidre vágva

4x 30/20cm

New Age

100/70cm

Mikro - Makro I.

 

Mikro - Makro II.

40/50cm

Mikro - Makro III.

100/70cm

Hatalom a mi dicsőségünk

150/100cm

 

Művészeti ArsPoetica

Érzelmi esztétika -az időszerűség és időtlenség
közötti egyensúly keresésének új érzelmi dimenziója

A stílusok, irányzatok felgyorsult változása jellemző a képzőművészetben és a divatban egyaránt: a koncepció, vagy ötlet elsőbbséget élvezhet a műben (Concept Art), vagy ellenkezőleg, állíthatjuk, hogy a művészet elsősorban esztétikai tevékenység (New Aesthetism), de a mű értelmezését mindig meghatározza a kulturális háttér. A kivitelezés és a kompozíció technikája, az értelmezés és ezt meghatározó összefüggések vizsgálatánál a festészet, mint megoldás és leképezés a kor, kultúra, által feltett kérdésekre újra prioritást kell, hogy élvezzen. A művészet nyelvét nem kell a felfokozott tudományos haladáshoz igazítani, amely olyan sok művészt inspirált a múltban, jelenben egyaránt. A túlpörgött, egzaltált életvitel még jobban elidegenít, kiszakít a kapcsolatokból. A túlzó fogyasztás, amely a hatalmi érdekek manipulációja, elterel, lefoglal, nagyfokú környezetszennyezéshez vezet, és azt firtatni, hogy egy armageddon rövid, vagy hosszú távon következik be, mellébeszélés, inszolencia. A túlzott mennyiségű információ apró igazságaival és temérdek eltévelyedésével csak további eszköz a hatalom gazdasági és ideológiai manipulációjához.Az elmúlt  évtizedben tapasztalt felgyorsult fejlődés és mégis hiátus (hiány), a létezést behálózó ellentétpárok, a mindenre kiterjedő felszínes szabadság és a mélyen gyökerező bizonytalanság paradoxonja, az időszerűség és időtlenség közötti egyensúly keresésének új érzelmi dimenziója az érzelmi esztétika.

Frank Adélnak volt művészeti bemutatkozása Londonban, Párizsban és Moszkvában, Budapesten. A festészetet és a design-t egyenrangúként kezeli, nem távoli művészeti ágként egy szigorú hierarchiában, ezért ruhakollekciói gyakran festményeivel, installációival egybekötött kiállításként jeleníti meg. Londonban a Magyar Nagykövetségen, Belgraviában mutatkozott be, Párizsban egy extravagáns olaj-textil-felfújható guminő-papír-fém szoborinstallációt mutatott be „Modern Venus” címmel a kollekció mellett. Festményein a női szépség terméket testesít meg, ahol a nő a termék eljuttatására predesztinált célállomás, utalva az új esztétikai forradalomra és az iparosított plasztikai beavatkozások eredményére. A statikus és örvénylő, mégis szublimis „Topmodell- Szép éhező” sorozat érzelmi dimenziói tiltakozás korunk túlpörgött, felületes valósága ellen, másrészt leképezése a manipulált, modern nő tökéletes, visszhangtalan szenvedésének.

A megoldás iránya lehet a szakítás a manipulatív trendekkel, az utazás a belső én felé, azért, hogy az integritás és mikrokörnyezet újra felfedezésével visszatérjünk a természetesebb állapotokhoz és tempóhoz. Netovább az elkülönülés, a rejtőzködés vezethet az individuum új nyugalmi állapotához, amelyre építve, amelyből feltöltődve érzelmi harmóniát érhet el. Egyes festmények ikerprodukciók, a művész korszakainak áthidaló alkotásai, melyekhez az alapot szolgáló iparművészeti ruha is társul. A festmények egy részén megjelenő 3D gyűrt varrás applikáció ezt a hatást még jobban erősíti.

Ruhakollekciói nagyvárosi eleganciát sugárzó, a művészeti irányzatok hagyományaira, mély szakmai tudásra építő, és a fantázia határtalanságán szárnyaló öltözékekben kifejezett önállóságra érett nő szabadság élményének kifejezése. Specialitása a tervezői konzultációval egybekötött méretre készítés, mely biztosítja az értékállóság exkluzivitását.

A tervezőt 2014-ben Victor Vasarely Művészeti Díjjal tüntették ki.
Műnyilvántartás által védett tartalom.