Bemutatkozás

Frank Adélt a nagy közönség divattervezőként és iparművészként ismerhette meg, többek közt Európa olyan nagyvárosaiban rendezett bemutatói révén, mint Párizs, London, Budapest vagy Moszkva. A nagykövetségeken, kiállításokon, neves gallériakban és múzeumokban tartott rendezvényeken egyre erősebben fogalmazódott meg a művésznőben, hogy nem a felszínes divattrendek sürgető váltakozásaiban szeretné kifejezni önmagát, ezért a festészet felé fordult.

 

FESTÉSZET

Izgalmas, kortörténeti inspirációjú ruháiról készült festményein sajátos gyűrt varrás applikáció technikát alkalmaz így hozva létre egyedi 3D hatású képeket. A gyakran ékszerrel is kiegészített ikerprodukciói egy ruhát és az arról készült festményt foglalják magukban. A műtársításokban a festészet és a ruhatervezés nem távoli művészeti ágként jelenik meg, hanem egyenrangú félként egészítik ki egymást.

 

Az elsőként ezt a technikát felvonultató művek a „Szép éhező” sorozat részei. A sorozat címe a női szépségideál gazdasági érdekek által manipulált eltorzulására utal egy olyan korban, amikor a kiteljesedett, pozitívan megélt és megélendő nőiség helyett modellek halnak meg a kifutón, és nők százezrei vállalnak szenvedéssel járó, felesleges szépészeti beavatkozásokat. Korábbi munkái, mint az „Istennel sakkozás kockázata” vagy a „Modern Venus” sorozat hasonlóan politikai, társadalomkritikai töltetűek. Legutóbbi műve a 3 festményből álló Flags (Zászlók) sorozat, melyben az adott országot legeklatánsabban kifejező nők arcképeit egyedi technikájával ábrázolja. Továbbá önportréinak koncepciói két témát takarnak: az egyik a Geisha Warrior, amely szupremális megnyilatkozása a nőies és férfias tulajdonságoknak, a másik a Geisha Bride, amely a piedesztálra emelt nőiesség látens paradoxonja.

 

RUHATERVEZÉS

 

A művésznő azonban nem szakított a ruhatervezéssel sem. Műveivel folytonosságot teremt így ruhakollekciói sem egy szezonra, hanem ellentmondva a környezetszennyező, fogyasztásra buzdító tömegtermelésnek akár 10 évre is szólnak. Egyszerre teremtve értéket és kényelmet. (Kollekciói nagyvárosi eleganciát sugárzó, a művészeti irányzatok hagyományaira, mély szakmai tudásra építő, és a fantázia határtalanságán szárnyaló öltözékekben kifejezett önállóságra érett nő szabadság élményének kifejezése.)

 

A modern nő jogos igénye, hogy divatkövető ruhatára az eleganciáról, a jól variálhatóságról, a kényelemről, és a felgyorsult élettempóhoz való alkalmazkodásról is szóljon. A tervezőnő célja az értékállóság exkluzivitása, a művészet és funkcionalitás összhangba hozása. Illetve nem utolsó sorban önbizalmat adni a nőknek, ami igazán széppé teszi őket.

 

A kollekciói elegáns és extravagáns elemek elegye, sok kortörténeti utalással, kifinomult kézimunkával. A tervezőnő erőssége a méretre készítés, amelyet egyedi módszert kidolgozva internetes eléréssel is hozzáférhetővé tett. A kollekció azoknak szól, akik számára az egyedi megjelenés az önálló egyéniség kifejezése.

 

A tervezőnő az általa tervezett, méretre rendelt ruhákhoz festmény készítését is vállalja – akár személyes konzultációval – a megrendelő igényire szabva.

 

A több mint 30 Frank Adél divatbemutató modelljei között voltak már színművésznők és transzvesztita dívák is, egyensúlyozva a „Sikk és Sokk”, „Presztízs és Provokáció” között. Vásárlói többek közt üzletasszonyok, nagykövetasszonyok és művészek, de a fiatal korosztály is megtalálja a saját ízlésének megfelelő ruhát.

 

ELISMERÉSEK

 

A Magyar Szabadalmi Hivatal védjegyoltalommal látta el a ruhákat és az Iparművészeti Lektorátus zsűrizett, iparművészeti termékké nyilvánította, a mind művészeti és kivitelezési szempontból is a legmagasabb követelményeknek megfelelő kollekciót. Frank Adélt 2014-ben Victor Vasarely Művészeti díjjal tüntették ki.

 

Több mint 15 éve tervezek és készítek ruhákat egyedi méretre. Azt kell mondanom, hogy néha nagyobb cél számomra önbizalmat adni a nőknek, mint a divatbemutatóimra kollekciót tervezni. Mind nagyon eltérőek vagyunk: van, aki azt szeretné, hogy a ruha tökéletesen álljon vagy, hogy években és kilókban legyen mérhető a változás. Célom, hogy aki számára tervezek szépnek, csodálatosnak, és egyedinek érezze magát.”

 

Divatbemutatók, kiállítások:

2015 december 3. Trafik Pécs

2015 január – 19. Brüsszeli Magyar Jótékonysági Bál (ékszerek), Théâtre du Vaudeville, Brüsszel

2015 január Geisha Bride divatbemutató és kiállítás, Esküvő kiállítás-Tudásközpont, Pécs

2014 november divatbemutató-Mercedes-Benz Design Kiállítás-Kodály Központ Pécs

2014 október Prima Primissima díjátadó-divatbemutató-Pécs

2014 október Geisha Bride divatbemutató Pécs-Nick Art&Gallery

2013 okt. Divatbemutató- Retrospektív divatbemutató-Pécs, Zsolnay Negyed

2012 december Divatbemutató, Család- és Gyártörténeti Múzeum, Pécs

2012 május Divatbemutató- Duna Palota, Budapest

2012 május Divatbemutató- Zsolnay negyed, Pécs

2011 szept. Divatbemutató- Nádor Galéria, Pécs

2010 szept. Divatbemutató- Nádor Galéria, Pécs

2009 nov.   Divatbemutató-moszkvai Magyar Nagykövetség, Moszkva

2009 szept. Divatbemutató- londoni Magyar Nagykövetség, London

2009 szept. Kiállítás-Collection Premiere Moscow, Moszkva

2009 aug.   Divatbemutató-  Color Café, Pécs

2008 nov.   Divatbemutató-  londoni Magyar Nagykövetség, London

2008 szept. Divatbemutató- Color Café, Pécs

2008 jún.    Divatbemutató és festmények- Aulich Art Galéria, Budapest

2007 okt.    Divatbemutató- EQP Lobby Party, Pécsi Nemzeti Színház, Pécs

2007           Néprajzi Múzeum- kollekció vásárlása egy kortárs kiállítás részére

2007 szept. Divatbemutató- Cyrano Café and Lounge, Pécs

2007 febr.   Kiállítás- Pret a Porter Paris, Párizs

2007           Interjú- Fekete Kálmán- Női szív (interjúkötet)

2007 ápr.    Divatbemutató- Hiúságok Vására

2006 szept. Divatbemutató- Cyrano Café and Lounge

2006 máj.   Divatbemutató- Aulich Art Galéria, Budapest

2005 dec.    Divatbemutató- Müller Mónika Enteriőr, Budapest

2005 szept.  Divatbemutató- Cyrano Café and Lounge

2005 jún.     Divatbemutató- Aulich Art Galéria, Budapest

2004 okt.     Divatbemutató- Művészeti Iskola Hangversenyterem, Pécs

2004 máj.    Divatbemutató- Aulich Art Galéria, Budapest

2003. okt.    Divatbemutató- Pécsi Tudományegyetem Aula, Pécs

2003. máj.   Divatbemutató- Aulich Art Galéria, Budapest

2002 okt.     Divatbemutató- Csontváry Múzeum, Pécs

2002 máj.    Divatbemutató- Csontváry Múzeum, Pécs

2002 máj.    Divatbemutató- Aulich Art Galéria, Budapest

2001 okt.     Divatbemutató- Csontváry Múzeum, Pécs

2001 máj.   Divatbemutató- Csontváry Múzeum, Pécs

2001 máj.   Divatbemutató- Aulich Art Galéria, Budapest