Popper Péter műve címében szolgált inspirációul ehhez a festményhez. A képen a 2004-es sakk-világbajnoksági döntő 5. játszmájának 19-ik lépése látható, sötét (Kramnyik) bábui. Világos (Lékó Péter)- akinek bábuit nem láthatjuk- a 69-ik lépésben mattot ad és nyer.

A sakktábla szimbólum, ahol a vesztes sötét bábui, lépései az emberiség önsors rontó, elkerülhetetlen végét jelképezik az élet sakkjátszmájában egy olyan erővel szemben, amit sem legyőzni, sem felfogni, sem megérteni nem tud. Megalomán diktátorok, vallási vagy etnikai ellentétek, koholt vádak és háborús indokok, vagy humanitáriusnak álcázott intervenció nevében embertelen bűnöket elkövetni istentelen dolog. Az emberiség fejlődése a rombolást szolgálja, ezt jól példázza a XX.-ik század, ahol a technikai vívmányok az értelmetlen háborúk, kegyetlen vérengzések eszközei voltak. Végül mindenképpen veszítünk, a kérdés csak az, meddig tart a játszma.

„Fontos volt számomra, hogy a kép feszes, összeszedett, érzelemmentes legyen, és tartalmával ellentétes hatást keltsen. Olyan sakkjátszmát kerestem, ami egyfajta síkszerű, fegyelmezett szimmetriát ad, és a szimbolikus 10-es szám is megjeleníthető.”

Királynő d8: 1945. aug. 6. 08. 15.: az amerikai Enola Gay repülőgép ledobja Hirosimára az első atombombát. A bomba neve „Little boy”- kisfiú volt.

Bástya e8: 1937. december: 300000 embert mészároltak le és 20000 nőt erőszakoltak meg a japánok inváziójuk során a kínai Nankingban.

Király g8: ezt a csillagot kellett viselniük a zsidóknak a náci rezsim alatt.

Bástya a7: 1940: az NKVD Sztálin utasítására 21800 lengyel tisztet és polgári személyt gyilkoltatott meg Katyn-ban. A mészárlást az oroszok tagadták, és a németeknek tulajdonították- a halálos ítéletek azonban 1992-ben előkerültek.

Gyalog f7: 1915. ápr. 22. I. Világháború: a belga Ypern városában vetettek be először mérges gázt, amely ezután elterjedt vegyi fegyverré vált. A németek 170 tonna klórgázzal megtöltött palackot helyeztek el a frontvonalon.

Gyalog g7: Sarajevo, 1993: Európában, korunk véres háborújában a valaha egy államot alkotó nemzetiségek gyilkolták halomra egymást. A háború egyik mementója a szarajevói olimpiai stadion, mely temetőként funkcionált.

Gyalog h7: 19 év volt a Vietnámban elesett amerikai katonák átlagéletkora.

Futó b6: Szudán-Darfur : 2003 óta fegyveres milícia gyilkolja a lakosságot-  becslések szerint 400000-en haltak meg, a mészárlás hasonló az 1994-es ruandai népirtáshoz.

Gyalog d5: Osama Bin Laden az iszlám nevében indította meg háborúját.

Futó h5: Irak: az USA beismerte, hogy nem találtak tömegpusztító fegyvereket Irakban.